Zo kies je de juiste domeinnaam

Wat is een domeinnaam? 

Een domeinnaam is de URL (het adres) waar een website of webshop op wordt gevonden. Onze domeinnaam is Starteenwinkel.nl. Een domeinnaam bestaat altijd uit een naamgedeelte: Starteenwinkel, en een extensie: .nl, .com, .shop etc.

Het hebben van een eigen domeinnaam is enorm belangrijk voor jouw klanten. Voor klanten straalt het hebben van een eigen domeinnaam professionaliteit en herkenbaarheid uit. Maar vooral Google hecht waarde aan een eigen domeinnaam. Zo worden websites met een eigen domeinnaam hoger gerankt in de zoekresultaten.

Waar je aan moet denken bij het kiezen van jouw domeinnaam
Het bedenken van de naam van je webshop kan een flinke klus zijn. Vooral omdat je rekening moet houden met een aantal zaken. De naam van de webwinkel kan namelijk gevolgen hebben voor de toekomst van jouw bestaan als webwinkelier! Denk hierbij aan bijvoorbeeld de ‘houdbaarheid’ van de naam, of het geen conflicten oplevert (juridische conflicten) en denk ook goed na over de vindbaarheid.

Spelling en uitspraak
Het is heel leuk om een naam te bedenken als Aemestelle Makerlaars. Maar als je klanten en partners je naam zelfs niet weten uit te spreken, hoe handig is dit dan? Zal iedereen dit kunnen uitspreken en kunnen spellen? Je klanten en partner moeten je uiteraard wel weten te vinden, ook online! Het komt vaker voor dat bedrijven hun naam uiteindelijk moeten aanpassen vanwege dit soort problemen.

Internationaal
Ben jij actief op de buitenlandse markt of ben je van plan je hierop te richten? Dan is het geen gek idee om dit doel in je achterhoofd te houden bij het bedenken van een goede domeinnaam. Het moet in dat geval later gemakkelijk te vertalen zijn naar andere talen en culturen.

Denk niet te beperkt

Het kan leuk zijn om een hele trendy naam te bedenken. Je webshop een naam geven wat op dat moment trending topic is, kan een tijdje best een leuk effect geven. Maar weten mensen volgend jaar nog wel waar het op slaat? Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld een naam dat seizoengebonden is. Denk hierbij aan namen waar je het WK/EK, het jaartal etc. verwerkt in je domein. Als je van plan bent een webshop te starten voor lange termijn is dit natuurlijk niet handig. Je wil in de toekomst natuurlijk ook gevonden worden.

Dan nog een mogelijke misser: de plaatsnaam van waar jouw bedrijf gevestigd is opnemen in de bedrijfsnaam. Ook al ben je van plan om voorlopig alleen op plaatselijk te ondernemen: de kans bestaat dat je later jouw werkgebied wil uitbreiden naar andere gebieden. Maak het jezelf dus niet te moeilijk en laat dit geen rol spelen in jouw bedrijfsnaam.

Trefwoorden
Als er een trefwoord in je domeinnaam zit kan dit positieve effecten hebben op de optimalisatie in de zoekmachines. De kans is dus groter dat je beter te vinden bent.

Eigen naam
Zorg dat je bedrijfsnaam ook echt van jou is en niet gelinkt kan worden aan een merk. Je kan namelijk problemen krijgen met het desbetreffende bedrijf. Zij zullen zich beroepen op hun merkenrecht. Elke vorm van gebruik met deze naam in de branches waarin het merk voorkomt kan ervoor zorgen dat je je naam kwijtraakt of zelfs schadevergoeding moet betalen.

Starteenwinkel geeft jou het eerste jaar een eigen domeinnaam cadeau! Log daarom snel in om jouw eigen domeinnaam te registreren.