Domeinnamen

Tips voor het bepalen van de juiste domeinnaam

Het is belangrijk om je webwinkel een passende domeinnaam te geven. Maar waar moet je dan op letten? Starteenwinkel.nl geeft je een aantal tips.

Zoekwoorden (keywords) gebruiken in domeinnaam

Het is aan de ene kant verstandig om zoekwoorden te gebruiken in je domeinnaam, maar aan de andere kant levert het je ook niet veel extra bezoekers op.

Door in je domeinnaam aan te geven wat je doet, word je domeinnaam gelijk een beetje geoptimaliseerd. Voor de klant is het ook fijn als hij gelijk weet wat jij verkoopt in je webshop en dit gerelateerd is aan zijn zoekopdracht. In dat oogpunt is het dus slim om zoekwoorden te gebruiken in je domeinnaam.

Echter; Google heeft aangegeven dat woorden in domeinnamen niet meer zo belangrijk zijn. Google wil voorkomen dat hier misbruik van wordt gemaakt, want het geeft namelijk niet aan of jij een relevante webshop hebt. Deze zoekwoorden hebben daardoor geen waarde met betrekking tot je vindbaarheid in Google. Je hoeft dus niet persé zoekwoorden te gebruiken in je domeinnaam om goed gevonden te worden in Google of andere zoekmachines. Wanneer je één (of maximaal twee) zoekwoord(en) gebruikt in je domeinnaam, dan doe je het dus goed.

Om een klein voorbeeld te geven, de domeinnaam Starteenwinkel.nl geeft al aan wat wij doen. Je kunt bij ons een winkel starten. De naam past goed bij ons product en de domeinnaam was ook nog eens vrij. Kies dus vooral een domeinnaam die bij jouw webshop past!

Verbindingsstreepjes in domeinnaam

Google kan prima woorden onderscheiden in domeinnamen. Je hebt dus geen verbindingsstreepjes nodig in je domeinnaam. Het is zelfs zo dat Google je meer voordeel geeft wanneer je een domeinnaam hebt zonder streepjes. Je kunt echter wel de domeinnaam met streepjes vastleggen, zodat een concurrent dat niet doet.

Domeinnaam extenties (.nl of .com)

Wanneer je een Nederlandse website hebt, ga dan gewoon voor een .nl domeinnaam. Is je webshop gericht op de buitenlandse markt, dan is een .com domeinnaam meer geschikt. Wanneer je je op een bepaald land richt, bijvoorbeeld Frankrijk, kies dan voor .fr.

Wanneer je hebt gekozen voor een .nl domeinnaam kun je uiteraard wel de .com domeinnaam vastleggen, zodat je concurrent dit niet doet. Het is lastig om aan te geven of een .com beter scoort dan een .nl. Google gaat na of je website in het Nederlands is geschreven aan de hand van of je een .nl domeinnaam hebt, dit scheelt dus wel qua vindbaarheid.

Een .biz, .org of .eu zou niet onze eerste keuze zijn, omdat dit geen raakvlak heeft met je content. Maar als je de betreffende domeinnaam echt graag wilt hebben en deze is alleen nog vrij als .biz, .org of .eu, dan heb je geen andere keuze dan deze extensie te nemen.


Heb je na het lezen van deze handleiding nog vragen? Mail of bel het supportteam van Starteenwinkel.nl via [email protected] of tel. 0299-714200.

Maak je eigen gratis webwinkel:

Start gratis en ontdek vrijblijvend of Starteenwinkel iets voor jou is!