Gastblog: Het kiezen van geschikte betaalmethodes

Starteenwinkel biedt veel verschillende mogelijkheden voor de betalingen op je webshop, maar hoe weet je nu welke je moet kiezen? Hier zijn een aantal stappen die je kunnen helpen bij de keuze van betaalmethodes voor jouw klanten.

1. Bepaal je doelgroep
Het bepalen van je doelgroep is voor ieder onderdeel van je bedrijfsvoering van belang. Want verkoop je bolletjes wol, dan heb je hoogstwaarschijnlijk met een ander publiek te maken dan dat je hooverboards of smartphones verkoopt. iDEAL is nog steeds de meest gebruikte betaalmethode in Nederland en is voor beide doelgroepen geschikt. Bitcoin daarentegen past bijvoorbeeld beter bij een meer technische doelgroep.

2. Bedenk in welke landen je wilt verkopen
Heb je uitsluitend Nederlandse klanten of heb je bijvoorbeeld ook klanten uit België, Duitsland of buiten Europa? Als je ook klanten in België hebt is het aan te raden om Bancontact aan te bieden. SOFORT Banking is vooral in Duitsland erg populair, maar wordt ook gebruikt in andere Europese landen zoals Frankrijk, Zwitersland, Spanje en Italië.

3. Bepaal je levertijd
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om producten de volgende dag of zelfs de dag van de bestelling nog te bezorgen. Kies je ervoor om deze service aan te bieden aan je klanten, dan moet je hier ook rekening mee houden bij de keuze van je betaalmethodes. Niet alle betaalmethodes zijn namelijk even snel. Bij een overboeking kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je het geld pas na een werkdag op je rekening ontvangt. Kies in dit geval dus altijd voor directe betaalmethodes zoals iDEAL, Bancontact en PayPal.

4. Vergelijk tarieven
Bij iedere betaalmethode hoort een andere prijs. Ook is de kostenstructuur vaak anders. Zo kan er alleen een vast bedrag per transactie berekend worden of een percentage van de transactiekosten. Verkoop je bijvoorbeeld hele dure producten? Dan kan het zijn dat een creditcard-betaling een stuk duurder is dan een iDEALbetaling, omdat er bij creditcard een percentage van het transactiebedrag wordt berekend en bij iDEAL een vast bedrag. Ook kunnen de prijzen nog verschillen per aanbieder.

Nu je helder hebt wat je doelgroep is en welke betaalmethodes zij willen gebruiken, ga je op zoek naar een geschikte Payment Service Provider. Hoe je deze kiest, lees je hier.

Wij zijn Mollie
en we faciliteren betalingen voor meer dan 24.000 bedrijven.

Mollie is pionier in online betalingen. De toewijding aan betalingsverkeer, passie voor technologie

en alles wat daarbij hoort, zit in ons bloed. In een notendop kan je bedrijf via Mollie met enkel een paar klikken al online betalingen ontvangen vanuit de hele wereld.