Tips voor het kiezen van je domeinaam

Moet je zoekwoorden (keywords) in je eigen domeinnaam hebben?
Je kunt er voor kiezen of je al in je domeinnaam aangeeft wat je doet (verkoopt) en hiermee  kan jij je webwinkel al een klein beetje optimaliseren voor je klant. Voor jouw klanten is het wel fijn dat hij/zij gelijk weet wat het bedrijf doet en gerelateerd is aan de zoekopdracht. Vanuit dat oogpunt is het fijn als men wel zoekwoorden gebruikt in het domeinnaam.

Echter heeft Google aangegeven dat woorden in domeinnamen niet meer zo belangrijk zijn. Zij wilden voorkomen dat hier misbruikt van werd gemaakt , want het geeft namelijk niet  direct aan of jij een relevante webshop hebt.

Je hoeft geen zoekwoorden te gebruiken in je domeinnaam om goed gevonden te worden in Google of andere zoekmachines. Wanneer je één of maximaal twee zoekwoorden gebruikt dan doe je het al goed.

Om een klein voorbeeld te geven, het domeinnaam Starteenwinkel.nl geeft al aan wat wij doen. Je kunt bij ons een winkel starten. De naam paste goed bij ons product. Denk dus goed na over het uitkiezen van een domeinnaam.

Streepjes in je domeinnaam of niet?
Heb je nou streepjes in je domeinnaam nodig om het leesbaar te maken voor je bezoeker of voor Google? Dit is zeker niet essentieel. Google kan de woorden prima onderscheiden in je domeinnaam. Het is zelfs zo dat Google je meer voordeel geeft wanneer je een domeinnaam hebt zonder streepjes. Je kunt echter wel het domeinnaam met streepjes vast leggen zodat niet een concurrent dit voor je doet.

Domeinnaam extensies
Moet je nou kiezen voor een .com of juist een .nl domeinnaam? Wanneer je een Nederlandse webshop begint  , ga dan gewoon voor een .nl extensie.  Is deze opgebouwd voor de buitenlandse markt dan kun je voor een .com extensie te kiezen. Dit geldt natuurlijk ook voor een Franse webwinkel, kies dan voor .fr. Je kunt wel, wanneer je hebt gekozen voor een .nl domeinnaam de .com vastleggen.  Het is lastig om aan te geven of een .com beter scoort dan een .nl.  Google gaat na of je webwinkel in het Nederlands is geschreven of je een .nl domeinnaam hebt, dus het scheelt wel qua zoekvindbaarheid. Een .biz , .org of een .eu zou niet onze eerste keuze zijn omdat dit geen raakvlak heeft met je content .( tekst in je webwinkel)

Controleer je gekozen domeinnaam
Voordat je een domeinnaam kiest kan je het beste controleren bij het KvK registreer om na te gaan of er bedrijven in voorkomen welke een vergelijkbare handelsnaam gebruiken. Zo kan je voorkomen dat je te maken krijgt met eventuele juridische procedures  waarbij je wellicht je domeinnaam kwijt kan raken.

Een domeinnaam krijg je bij Starteenwinkel gratis wanneer je een betaalde webwinkel begint.